Machinaal straten

Wat is machinaal bestraten?

Machinaal straten is de gemechaniseerde variant van het traditionele straten leggen met de hand. De ontwikkelingen staan namelijk niet stil, en dat is maar goed ook! Waar vroeger zandbanen handmatig geprofileerd en dicht gelegd werden, wordt er nu zoveel mogelijk uitgevoerd worden met behulp van een machine. Kijk hieronder voor de mogelijkheden!

Machinaal puin- en zandbaan profileren:

Het zogeheten ‘afreien’ kan steeds vaker met een machine of hulpmiddel. Wij hebben hierbij vier opties:

 • De strakvlak: een mechanisch hulpmiddel waarmee de straatmaker met rechte rug zijn zandbaan kan profileren. Wordt vooral toegepast bij voetpaden.
 • De afreibalk: een balk die in elke gewenste ronding en breedte ingesteld kan worden. De balk wordt aangetrokken door een machine en er komt een mooie effen baan onder vandaan.
 • Het laserblad: hierbij kan met een shovel door middel van 3D snel een plein of straat geprofileerd worden in elk gewenst afschot! Dit wordt vooral toegepast bij pleinen en parkeerterreinen.
 • De graskeischuif: een hulpmiddel voor de minishovel, waarmee we snel een zandbaan langs het asfalt kunnen maken voor grasbetonstenen.

Machinaal profileren Kooikerafrei balk straatlaag profileren

Machinaal straten met de Roadprinter:

Met onze Roadprinter kunnen wij efficiënt straten ‘printen’. Dit wordt vooral toegepast voor de realisatie van rijbanen. Ideaal bij het hergebruik van stenen! Een impressie:

Machinaal straten met de Optimas:

De Optimas is een machine met mechanische klem die volledig is ontworpen voor het machinaal bestraten. Wordt vooral toegepast op pleinen en parkeerplaatsen. Zeer geschikt voor H-klinkers, hierbij worden producties tot 1000 m2 per dag gehaald!

Optimas machinaal straten Kooiker

Machinaal bestraten met klem of vacuüm:

Klaas Kooiker Aannemersbedrijf beschikt over verschillende soorten klemmen en eventueel vacuümsets die ontworpen zijn om machinaal te bestraten. Deze klemmen kunnen aan een (mini)shovel of (mini)kraan gekoppeld worden. Toepassingen zijn:

 • Aanbrengen van betonbanden;
 • Aanbrengen van stenen (gebakken, beton en natuursteen);
 • Aanbrengen van tegels;
 • Aanbrengen van grasbetonstenen.

grasbeton

De voordelen van machinaal straten

 • Projecten worden sneller én efficiënter gerealiseerd;
 • De kostprijs bij machinaal straten is vaak lager;
 • Betere arbeidsomstandigheden voor onze vakmensen, omdat zij hun ledematen veel minder belasten.

Prijs per m2

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van machinaal bestraten? Neem contact op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte. Wij voorzien u graag van een passend advies.

Zelf machinaal straten: machines huren

Gaat u liever zelf aan de slag? Dat kan! Al ons materieel voor machinaal bestraten is te huur – met of zonder bediening!

Copyright 2022 Klaas Kooiker Aannemersbedrijf

Onderdeel van